Zrób To Sam!

Aperol Spritz. Pomarańczowy as na słoneczne dni.

Tego koktajlowego asa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Sam w sobie bardzo prosty, jednak kompletny, lekko wytrawny i bardzo orzeźwiający. Niektórzy dostrzegli też tę zaletę, że po nadmiarze tego pomarańczowego napoju nie uświadczymy.. kaca. Warto to sprawdzić czy w lokalu za rogiem, czy przy weselnym drink barze. Najlepiej jednak na wakacjach, chociaż aktualnie mamy pewne przeszkody, wypatrujemy szybkiego powrotu możliwości wypicia Aperolka nad włoskim morzem.

Cocktail ten stamtąd pochodzi i właśnie tam aperitivo smakuje najlepiej. Ciekawostką jest, że w lekko ponad stu letniej historii tegoż drinka w 2012 roku zorganizowano  bar event na samym Placu Św Marka w Wenecji, gdzie pobito rekord Guinnessa, podnosząc do toastu ponad 2600 kieliszków z Aperol Spritz.

Przygotowanie napoju jest niespodziewanie proste, potrzebujemy duży kieliszek do wina, sporo lodu, pomarańczę i składniki. W zależności od wielkości kieliszka i naszych preferencji ilość jest zmienna, ważna jest proporcja.

Składniki:

  • 3 porcje Prosecco  np. 75ml;
  • 2 porcje Aperol  np. 50 ml;
  • 1 porcja wody gazowanej np. 25ml;
  • Kilka plastrów pomarańczy;
  • Lód, dużo lodu.

Do kieliszka wsypujemy lód (ważne żeby był on pełen lodu), wlewamy 2 pierwsze składniki i dopełniamy wodą gazowaną. Delikatnie mieszamy, żeby nie zgubić bąbelków, dekorujemy plasterkiem pomarańczy. Gotowe! Tak przyrządzonego drinka nie powstydziłby się nawet doświadczony barman, od lat zajmujący się obsługą barmańska. Klasa sama w sobie! Pozostaje tylko łapać słońce i cieszyć chwilami relaksu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby zapewnić usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.  

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close